Модернизъм у дома – стил или отживелица

Модерният интериорен дизайн е възникнал към края на 19-ти век, като в най-чистата си форма отразява безгрижния начин на живот. В резултат от таза нагласа, то се набляга на минимален декор, който е комбиниран с използването на индустриални материали. Истинският модернизъм се ръководи от концепцията за простота във всеки аспект на дизайна. Затова и този стил е толкова популярен и в днешно време – всички се стремим към безгрижие и спокойствие, въпреки забързаното ни ежедневие. За да внесете тази атмосфера и в дома си, то ние сме насреща да Ви запознаем с елементите на модернизма.

Модерно изкуство

Модерното изкуство е първият задължителен елемент при модернизма у дома, тъй като то най-добре отразява концепцията на модернистичното движение, както в интериорния дизайн, така и в други сфери на обществения живот. Тъй като модерния интериорен дизайн се характеризира с малко на брой семпли мебели, то изкуството внася контраст и жизненост със своите смели цветове и неочаквани форми. Дайте израз на Вашите любими произведения на изкуството, като ги окачите на стената или ги поставите на видими места в дома Ви. И не се ограничавайте само с картини – добавете скулптури и други произведения.

Модернизъм у дома – стил или отживелица 1
Източник: unsplash.com

Стъкло, бетон и стомана

Модернизмът в интериорния дизайн залага именно на материали като стъкло, бетон и стомана. По този начин се внася неочакван и нов елемент, който не бихте срещнали в традиционния дом. Критиците на модерния интериорен дизайн са на мнение, че по този начин обзавеждането изглежда твърде машинно поради липсата на орнаментика. Това се дължи на водещата философия на модернизма „формата следва функцията“. Затова и формата е опростена, за да изпълнява своята функция преди всичко.

Модернизъм у дома – стил или отживелица 2
Източник: unsplash.com

Абстрактни форми

Те внасят чувството за модерно жилище, като причината за абстрактните форми не намираме в желанието за внасяне на различие, а напротив – поради нужда от функционалност. Всичко, което изглежда странно по форма, е такова поради чистата необходимост от функционалност.

Модернизъм у дома – стил или отживелица 3
Източник: unsplash.com

Неутрални тонове и изчистени линии

След крещящата украса и орнаментика на Викторианския период, модернистът залага на спокойствието и тишината, които носят неутралните тонове. Освен това те са и чудесен фон за модерния дизайн – той изпъква много добре на бели, сиви и меки пастелни тонове. А за тези от Вас, които желаят малко повече цвят и разнообразие в дома си, то заложете на основните блокови цветове – жълто, червено и синьо. За да завършите модерния дизайн, изчистените линии са задължителни – те внасят елегантност и изпипване до детайл в дизайна. Затова внимателно балансирайте противоположните вертикални и хоризонтални линии на колони, стъпала и мебели.

Внесете цветни елементи

Както вече споменахме, модерният дом бива предимно издържан в неутрални тонове, но това не означава, че ярките цветове трябва да бъдат избягвани, а напротив – те раздвижват интериора, както внасят жизненост и контраст. Не се страхувайте да експериментирате, но и не забравяйте за баланса.

Модернизъм у дома – стил или отживелица 4
Източник: unsplash.com

Големи прозорци

Модернизмът в интериорния дизайн залага на големите прозорци, тъй като те позволяват повече светлина да достигне до дома Ви и да ги оживи. Благодарение на подсилените материали, архитектите са могли да заложат на по-големи прозорци от всякога. Затова и в резултат на това, много сгради от съвременната епоха имат големи прозорци, за да се допусне колкото се може повече от така необходимата естествена светлина. Ако в дома Ви нямате големи прозорци, то заложете на леки, почти прозрачни пердета и избягвайте щорите – така също можете а постигнете почти същия ефект.

Модернизъм у дома – стил или отживелица 5
Източник: unsplash.com

Сходни теми можете да прочетете тук:

Минимализмът вкъщи

Какво представлява бохо стилът у дома?

Екипът на Имоти Доверие Ви желае творческо вдъхновение! Ако имате нужда от съвет или консултация, ние с радост сме насреща да Ви помогнем! Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *