5 начина да пригодите спалнята си за по-добър сън

На всекиго му се е случвало да е много изморен вечер и да няма търпение да си легне и да се наслади на хубав и дълъг сън. Но винаги ли успявате да се наспите добре? Може би се събуждате често или пък не можете да заспите дълго след като легнете? Ако е така, то ние сме насреща да помогнем. Ето и нашите предложения, чрез които можете да пригодите спалнята си за по-добър сън:

Подходяща температура

Вече добре познат факт е, че температурата в спалнята влияе на качеството на съня. Идеалната температура за спокоен и непрекъснат сън е между 15-20 °C. Опитайте с различни настройки на температурата в препоръчания диапазон, докато намерите тази, която е най-подходяща за вас. Ако не искате да оставяте климатика включен през цялата нощ, то можете да заложите на по-екологичната алтернатива и да инсталирате вентилатор на тавана или да използвате електрически такъв. Ако спите заедно с партньор и имате различни предпочитания спрямо температурата, то може да изпробвате следния вариант – по-тежка завивка за партньора, на когото му е студено и охлаждащ топ матрак за този, на когото винаги му е топло. 

5 начина да пригодите спалнята си за по-добър сън - 1
Източник: pexels.com

Затъмнете спалнята

За да можете да се насладите на максимално качествен и отпочиващ сън, то е нужно да спите на тъмно. Дори най-малките светлини биха попречили на оптималния ви сън. Причината в това намираме на биологично ниво. Вътрешният ни часовник се контролира от светлинни сигнали, затова и когато организмът усеща светлина, то той автоматично възприема, че е време за събуждане. Затова ви препоръчваме да използвате двойни завеси в спалнята – един по-леки и ефирни за през деня, които са издържани в светли цветове и едни тъмни и плътни, които да затъмнят пространството така, че да можете да спите и след изгрева. Ако намирате блокирането н светлината за непрактично, то можете да използвате маска за сън. Тя трябва да е от приятна и дишаща материя, с удобна лента, която да не ви стяга. Препоръчваме материи като сатен, фин памук или коприна.

Удобно легло

Удобното легло – нещо, което е очевидно, но и често бива пренебрегнато. Матракът, възглавниците и спалното бельо са съществена предпоставка за това дали сънят ви ще бъде пълноценен или не. Дали наскоро сте сменяли матрака? Един матрак трябва да се сменя на всеки 5-7 години, възглавниците на всяка от 1 до 2 години. Важно е да изберете и завивки, които са дишащи и от висококачествени материи. Помислете дали вече не е време за едно обновяване на леглото. Много проучвания доказват, че самото смяната на матрака води до понижаване на стреса и намаляване на болките  тялото – така наистина можете да си отпочинете добре и да се насладите на пълноценен сън.

5 начина да пригодите спалнята си за по-добър сън - 2
Източник: unsplasch.com

Релаксиращ аромат

Според множество проучвания, ароматът в спалнята също може да повлия съня по благоприятен или негативен начин. Много специалисти препоръчват по време на сън в стаята да мирише на лавандула. Доказано е, че миризмата ѝ подпомага организма да се отпусне и да се освободи от стреса и благоприятства пълноценния сън. За да внесете този лавандулов аромат, то може да използвате перилни препарати с лавандула. А защо да не помислите за арома дифузер? С негова помощ през цялата нощ в стаята ще мирише приятно и успокояващо, а и сами по себе си дифузерите са чудесен елемент към декора на пространството.

5 начина да пригодите спалнята си за по-добър сън - 3
Източник: unsplash.com

Изолирайте се от шума

Има много звуци, които да затруднят заспиването или да ви събудят през нощта, като това резултира в непълноценен сън. Шумната среда се отразява неблагоприятно върху почивката ни – затова може да направите нещо малко, но ефективно. Използвайте тапи за уши! Дали се опитвате да заглушите шумните ви съседи или пък партньорът ви хърка силно, то тапите за уши ще се превърнат във вашия най-добър приятел за пълноценен сън.

Можете да прочетете още тук:

3 начина да освежим спалнята за пролетния сезон

Арома дифузер у дома – ползи и съвети

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при нужда от съвет или консултация. Екипът ни с радост ще обсъди с Вас Вашите идеи. Не се колебайте и се свържете с нас!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *