Евкалипт в банята – ползи и съвети

Напоследък стана все по-популярно да се поставя връзка свеж евкалипт в банята над душа. Но защо? Не само, че той е красиво допълнение към всяка баня, но и се оказва, че добавянето на това растение към душа носи реални ползи за здравето ви. Кои са те и как да съхранявате евкалипта в банята ви? Ние ви разказваме тук.

Евкалиптът – ползи за здравето

Окачването на свежа китка евкалипт в банята се оказва много полезно за здравето. При високата влажност и изпаренията, евкалиптът проявява своите ароматерапевтични свойства и така може да подпомогне облекчаването на много болки, както и на проблеми, свързани с дихателната система. Благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, той може да подпомогне вашето здраве. Ето някои примери:

  • Подпомага отпушването на носа – при силно запушен нос от настинка, вдишването на парата, която е обогатена с евкалиптово масло, може да помогне. Ароматът има противовъзпалителен ефект, който може да помогне за отваряне на дихателните пътища.
  • Облекчаване на стреса – горещият душ спомага за отпускането на тялото, а ако добавите и връзка от свеж евкалипт, ще създадете приятна и успокояваща атмосфера в банята.
  • Облекчава болката – евкалиптът често може да се използва локално при главоболие и мускулни болки, тъй като увеличава притока на кръв към областта, което премахва възпалението и облекчава болката. Макар и под формата на пара, вдишването на евкалиптово масло може да спомогне за облекчаване на болката, ако се насладите на един по-дълъг и релаксиращ душ.
Евкалипт в банята – ползи и съвети 1
Източник: freepik.com

Как да си направим китка от евкалипт

Макар и да произхожда от Австралия, евкалиптът вече лесно се открива в цял свят, като най-често ще го откриете в цветарските магазини. За да може да се възползвате от неговите ползи за здравето, трябва да си набавите свежи, зелени клончета, които са ароматни – необходимо е лесно да усетите миризмата на евкалипта. Купете букет или само няколко клончета. След това преминете през листата с клечка за зъби, за да освободите аромата. Съберете клонките в китка с помощта на канап и я закачете над главата на душа или на кука в душ кабината.

Колко време издържа евкалипта?

Ако сте закупили евкалипта свеж, то той трябва да издържи под душа в продължение на две до три седмици – в зависимост от влагата в помещението. Но е редно да го наблюдавате. Ако започне да се появява плесен или евкалиптът придобива кафяв цвят, ще е необходимо да го замените с нова свежа китка.

Евкалипт в банята – ползи и съвети 2
Източник: freepik.com

Какво трябва да имате предвид?

Макар и евкалиптът да носи множество ползи, то и трябва да имате предвид някои препоръки. Евкалиптът може да раздразни кожата, затова ако усетите раздразнение или забележите признаци на алергична реакция, махнете евкалипта от банята и най-добре се консултирайте с лекар. Също трябва да сте внимателни, ако имате деца, планирате бременност, кърмите или сте бременна. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди да поставите евкалипта в банята Ви. И последно, но не и на последно място – дръжте клоните на евкалипта далеч от водата! Макар и да се държи над душа, водата не бива да се смесва с маслото на евкалипта, защото може да раздразните кожата и очите си. Полезните свойства на евкалипта трябва да се активират от парата в банята, а не от горещата вода.

Сходни теми можете да откриете тук:

Най-подходящите растения за Вашата баня

Арома дифузер у дома – ползи и съвети

Екипът на Имоти Доверие е винаги на разположение при нужда от консултация или при търсенето на нов дом. Потърсете ни още днес!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *