Жизнеността на Viva Magenta у дома – как да го съчетаем

Цветът на 2023 година, който ежегодно се определя от Pantone, е Viva Magenta – смел, предизвикателен, но и жизнен и стилен цвят, който носи усещане за изисканост и лукс. Този цвят се среща навсякъде – модните подиуми, уеб дизайна, както и в интериора, макар и много хора от сферата все още да спорят относно начините, по които този цвят трябва да се използва в интериорния дизайн. Всеки има различно мнение, тъй като цветът е много специфичен и предполага не само смелост в решенията, но съобразителност и добра преценка. Знаем, че Viva Magenta е предизвикателна и може би се притеснявате от това да експериментирате с нея. Но ние сме насреща с няколко цветови комбинации, както и предложения, на които можете да заложите.

Viva Magenta – значение

Viva Magenta е тон, който както подсказва и името му, съчетава нюанси на магента, фуксия и кармин, като създава ярка и привлекателна комбинация. Така този цвят се превръща в синоним на страст, индивидуалност, динамика и жизненост. Имайки предвид смелостта на този цвят, то е редно да го използвате балансирано и не напълно в чистия му вид, тъй като поради яркостта ти, той е изморителен за очите. Затова решението да заложите на умереност и хармония, когато става въпрос за Viva Magenta, като го комбинирате с други, по-балансирани цветове. Но едно е сигурно – домът ви, дори и само с няколко аксесоара в този цвят, ще бъде преобразен и ще внесете готовност за летния сезон с нещо ново, свежо и жизнено.

Viva Magenta и неутрални цветове

Един от най-добрите начини, по който да балансирате ярките цветове, е като ги съчетаете с неутрални такива. Нюансът на сивото Ultimate Grey е идеален за създаване на динамичен и съвременен контрастен вид, тъй като именно този цвят стои на противоположния полюс на Viva Magenta. В този смисъл керамичните повърхности могат да бъдат идеален съюзник за постигане на тази стилна комбинация в дома ви. Независимо дали става въпрос за големи плочи от порцелан или за плочки с малки размери, резултатът е гарантиран както на пода, така и на стената. Viva Magenta можете да съчетаете успешно и с бежово. Тук референтната цветова палитра на Pantone 2023 е Ignite, в която откриваме неутрални тонове на Pale Khaki и Field of Rye. В този случай дървесният ефект със сигурност е стратегически, особено когато се използва като подова плочка.

Viva Magenta и пастелни цветове

Ако сте по-смели в интериорните си решения и искате използвате този готин цвят, за да създадете свежа и динамична обстановка, Viva Magenta може да използвате или като основен цвят на стените, или като акцентен цвят за мебели и елементи от дизайна, за да създадете фокусна точка в помещението. Може да комбинирате с пастелно синьо, или по-конкретно цвета Plein Air, който да ви помогне да осветите помещението, като същевременно запазите класически и изискан вид. Дизайнерският ефект чрез използването на Viva Magenta и пастелни тонове продължава и в комбинацията със зелено. Вдъхновявайки се от палитрата Резонанс, където откриваме Елхово зелено и Сребърен бор, отбелязваме, че различните нюанси на зеленото – маслина, градински чай, мъх и мента – балансират Viva Magenta, връщайки му естественото и релаксиращо измерение. Тук може да използвате цветът на 2023 г. като предмет, аксесоар или елемент от дизайна, така че да добавите нотка на класа и стил с помощта на детайла.

Viva Magenta и тъмни цветове

Със своята енергия и жизненост, цветът на 2023 г. е идеален за помещения, които имат нужда от творчески замах, особено ако са проектирани така, че в тях да се вписват тъмните тонове на черното или кафявото. Комбинацията на Viva Magenta с черно създава изтънчен и бляскав ефект. Отново залагаме на контраста, като най-добре е помещението да е издържано предимно в тъмни тонове, а Vivа Magenta да се открои като акцентен елемент в обзавеждането. Тук е важно да не се страхувате от експеримента, а ако не сте сигурно – допитайте се до интериорен дизайнер за съвет. Що се отнася за кафявото, ако заложите на комбинация между него и Viva Magenta, то си гарантирате създаването на топла и уютна атмосфера, дори и при наличието на ярки детайли.

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при необходимост от съвет или консултация и ще се радваме да обсъдим с Вас идеите Ви. Очакваме Ви!

Източник на заглавно изображение: dezeen.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *