Избор на цветова палитра у дома – правила и съвети

Има ли наистина правила, когато става въпрос за избор на цветова палитра на дома? Отговорът, който най-често ще получите е “не, но…”, което означава, че все пак има няколко съвета, които трябва да вземете предвид, преди да изберете дадена цветова палитра. Когато става въпрос за интериорен дизайн, то правилата за цветовете ще ви научат как да избирате подходящите нюанси, да ги балансирате и така да създадете прекрасно усещане в пространството най-вече с помощта на цветовете. Сега, когато лятото чука на вратата ни, е време да разнообразим помещенията, затова и ние решихме да ви представим няколко съвета, които да ви помогнат в това начинание.

Правилото 60-30-10

Това правило е класически принцип в дизайна, който следва за вземете предвид, тъй като то ще ви даде чудесна отправна точка за създаване на вашата цветова палитра у дома. То означава да разделите палитрата си на съответните проценти – 60% основен цвят, 30% второстепенен и 10%, които да придадат баланс. Как се прилага на практика? Основният цвят, а именно 60%, може да използвате за стените, пода, килим, диван, маса или всичко голямо и централно в стаята. Второстепенният цвят, който е 30%, може да бъде издържан при мекото обзавеждане като завеси, спално бельо, столове и др. И накрая 10-те процента имат за цел да придадат баланс на цветовете, използвани в пространството, като се използват върху по-малки елементи като лампа, възглавници, произведения на изкуството. Това правило е универсално приложимо както за по-цветните домове, така и за тези, издържани в монохромна цветова схема. При нея основни, второстепенни и акцентни цветове могат да бъдат различни нюанси на един и същ нюанс (да речем черно или сиво), а не три отделни цвята.

Избор на цветова палитра у дома – правила и съвети 1
Източник: freepil.com

Цветно колело за съчетаване на цветове

Когато стане въпрос за съчетаване на различни цветове и нюанси, то често тази задача може да ни се стори непосилна. Започват въпроси като например дали синята стена ще си подхожда с розов диван или дали този нюанс на зеленото ще си отива със сивия паркет. Чудесен трик, който може да използвате, за да намерите решение на тези въпроси, е да използвате цветното колело. Как да го използвате? Допълващите се цветове са тези, които се намират на противоположната страна на колелото – те осигуряват висок контраст, както и силно въздействащи визуални елементи. Ако цветовете се намират един до друг, то е редно да внимавате с тях, за да не прекалите с цветовете и нюансите в пространството. “Заложете на тонални оттенъци на един и същи цвят, изберете контрастни, допълващи се цветове от противоположните страни на цветното колело или използвайте цветове, които се намират един до друг на цветното колело” – казва Челси Кларк, ръководител на отдел „Маркетинг“ в Lust Home. „Дори да изберете различни методи за съчетаване в различните стаи, това ще ви помогне да запазите усещането за последователност и баланс“.

Избор на цветова палитра у дома – правила и съвети 2
Източник: luxesource.com

Изберете цветовата схема

Макар идеята за цветен дом да изглежда примамлива, избирането на цветова схема може да се окаже най-трудната задача. Как да започнете? Какъв цвят трябва да изберете и защо? “Преди да се впуснете в избора на цветове за дома си, направете преглед на нюансите, към които гравитирате” – казва Моли Торес Портноф, основател на DATE Interiors. За да се насочите към цветовете, които ще ви накарат да се чувствате най-комфортно в дома ви, то може да разгледате гардероба ви. Ако предпочитате монохромната цветова схема, то домът ви следва да е издържан в тези цветове. Важно е да тествате цветовете лично, защото количеството естествена светлина в пространството е важен фактор за това какво работи най-добре. Когато избирате цветова схема за целия дом, е важно да създавате последователност между различните различните стаи. Макар че всяка стая може да изглежда и да се усеща различно, винаги е добра идея да свържете цялостното пространство с цвят. Това може да се постигне чрез използване на един и същ цвят на тапицерията в целия дом или чрез използване на цвят на стените в една стая и използване на същия цвят в килима в следващата стая. 

Избор на цветова палитра у дома – правила и съвети 3
Източник: freepik.com

Сходни теми можете да откриете тук:

Летни цветове в кухнята – мечтано освежаване

Как да използваме цветовете у дома, за да придадем нов вид на жилището си?

5 грешки, които допускаме при избора на цветове за дома си

Ако имате нужда от съвет за закупуване или продаване на дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за Вас! Свържете се с нас още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *