Почистване около блока – мисията възможна

С лятото, което вече чука на вратата ни, е време да помислим не само за разтребването у дома, но и за поддръжката на околоблоковото ни пространство. Пространството около блока вече има нужда от малко любов, за да може да изглежда все така добре. Затова е нужно да направите едно събрание на блока, където да обсъдите как ще подходите, да определите деня и часовете, както и да си разпределите задачите по равно. А ако ги изпълнявате заедно, ви гарантираме, че няма да усетите почистването и в края на деня не само ще сте свършили добра работа, но и ще сте прекарали забавно време с вашите съкварталници. Ето и нашите съвети за успешно почистване около блока.

Набележете конкретните параметри

Първото нещо, което трябва да направите, е да организирате общо събрание на блока. За тази цел трябва да говорите с домоуправителя, който има за отговорност да го организира. На това събрание ще можете да обсъдите всички точки по околоблоковото почистване. Ако блокът има повече входове, то е добре да синхронизирате събранията в едно общо, за да можете да действате по-бързо, лесно и резултатно. Конкретните параметри, които трябва да набележите са следните:

  • Дата и час – обикновено най-удобен за всички е уикенда, за да може цялата работа да се свърши за един ден. Трябва да съгласувате дата и час, които да са максимално удобни за всички така, че да се включат възможно най-много хора.
  • План за действие – следва да набележите основните точки на почистването – оформяне на зелените площи, почистване на замърсените места, поддръжка на паркинга и др.
  • Нужни инструменти – след като набележите основните дейности, то трябва да обсъдите и нужните инструменти – тример да трева, лопати, ръкавици, чували и др., както и кой ще ги набави.
  • Разпределение на отговорностите – финално трябва да си разпределите конкретните дейности. Хубаво е това да се направи по желание и компетенции, като например за жените да остави озеленяването, а за мъжете – по-тежката физическа дейност. Така ще се повиши ефективността и ще приключите по-бързо и лесно.

Общината – има ли нужда от съдействие?

Ако имате много боклук, който не се събира често от големите контейнери, то е редно да се обърнете към Общината за съдействие. Трябва да уведомите за настоящия проблем и да помолите да се предвиди камион за сметосъбирането. Също някои от зелените площи е наложително да се поддържат от Общината и окосяването им е тяхно задължение. Редно е да се поинтересувате дали конкретната площ попада при задълженията на Общината и да се обърнете към служителите там за съдействие.

Закупуване на нужните материали

Обикновено когато става въпрос за почистване, то се нуждаете от ръкавици, торби за смет и други принадлежности. Редно е да уговорите тези неща на събранието, като касиерът трябва да отчете необходимите неща, да разпредели отговорността по закупуването им, както и да събере нужните парични средства. Пролетното почистване обикновено дава поле и свобода за текущи ремонти след зимния сезон – пребоядисване, оправяне на по- сериозни проблеми – състояние на мазите, покрива и т. н. Затова на събранието може да бъдат обсъдени належащи ремонти и да се провери наличността в касата. Така ще можете да запланувате и последващи дейности, както и а имате приблизителна представа за това какви средства трябва да се отделят за предстоящите ремонти.

Надяваме се, че сме били полезни с предложения план за действие! Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при необходимост от съвет или консултация и ще се радваме да обсъдим с Вас идеите Ви. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *