Растенията – интериор или още живот в дома?

Растенията у домаКрасотата на дома зависи от много неща: мебелите, подовата настилка, десенът на тапетите, цвета на латекса и пердетата… но най-вече хармонията се усеща от живите цветя. Растенията в саксия са не са просто част от интериора, те внасят допълнително жизненост и отпитизъм. Казват, че е добре в дома да имате цветя с различна форма на листата, за да бъде балансът пълен: например парпрат, фикус, хризантема, теменужка, кактус, здравец, драцена, детелина и т.н.

Ето 7 причини, които ще Ви накарат да си купите цвете в саксия, за да изглежда домът наистина уютен и приятен не само за Вас, но и Вашите гости.

1. Пречистват въздуха
От уроците по биология знаем, че цветята поглъщат въглеродния азот и отделят кислород – така те изпълняват функцията на естествената пречиствателна станция на домашния въздух. Счита се, че съвременният човек прекарва около 80 % от деня в затворено помещение. Не бива да мислите, че вътре сте защитени от неблагоприятното въздействие на обкръжаващата среда. Тъкмо обратното – според изследвания въздухът в стаята е от 8 до 10 пъти по-замърсен.

2. Дават топлина и уют
Живите растения не радват само очите, но и сърцето. Те правят всеки дом да изглежда красив, хармоничен, уютен, създават позитивно настроение, даряват бодрост и душевна сила.

3. Връзката човек-природа
Растенията са нашата неразривна връзка с природата. Затова е особено важно за хората, живеещи в апартамент или работещи на закрито, в офис или магазин, да си направят мини зелена градина.

4. Цветята са любов
Старите баби казват, че къща, в която няма цветя, няма любов. И още – растенията в дома привличат любовта. А една руска поговорка гласи: „Ако в дома има цветя, няма беди”.

5. Антистрес терапия
Грижите за почвата и растенията са прекрасна антистрес терапия. Докато бършете листата от прах, почиствате изсъхналите и прецъфтели цветчетата и клонки, поливате, торите и пресаждате, си почивате от делничните задачи, откъсвате мозъка си от уморителното натоварване.

6. Възпитателно средство
Често цветята се превръщат в домашни любимци. Семействата с малки деца е добре да им подарят няколко цветя в саксия, за които малчуганите да се грижат сами. Това създава чувство на отговорност и дисциплина, любов към природата, трудолюбие; развива се естетическото им чувство.

7. Незаменима част от интериора
Цветята като част от природата са прекрасни, а внесени в интериора са незаменимо допълнение, дори понякога могат да играят главна роля в него. Когато купувате цветя за вкъщи или Ви подаряват, внимателно обмислете в коя стая, къде и как да ги подредите. Не претрупвайте стаята с цветя, освен ако не искате стаята Ви да заприлича на ботаническа градина. Тук важи правилото – всичко с мярка: в големи помещения – големи саксии с цветя с едри листа; в малки стаи – малко на брой саксии и цветя с малки и/или тънки листа. Сложете поне по едно цвете във всяка стая – дори в детската и спалнята. Все пак пощадете растенията и не ги отглеждайте в коридора или банята, ако помещенията са без прозорци или много тъмни.

Хайде сега, пребройте колко саксии имате вкъщи! А говорите ли си с цветята? Може да споделите с нас Вашия „цветен опит”. Сега вече сте достатъчно мотивирани да започнете да действате като любител-градинар на своя територия, нали?

А тези, от вас, които тепърва ще търсят своя дом, уютен и красив, в който да поставят своите любими растения, ние сме тук, за да Ви предложим най-добрите оферти! Потърсете ни на тел. 02/421 84 01.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *