Декориране с книги – стилни начини да покажете колекцията си

В чест на 24 май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново се насочваме към книгите и тяхното място в дома ни. Декорирането с книги е хитър начин, по който да придадете характер на жилището ви, както и приветливо и уютно усещане. Макар и вече множество пъти да сме разглеждали различни начини за декориране на пространството с книги, то днес ще ви представим няколко стилни, но и по-нестандартни идеи, които се надяваме да ви вдъхновят.

Стена от книги

Ако сте от тези хора, които имат наистина много книги, които често се чудите къде да съхраните, то тази идея е точната за вас! Стената от книги е нестандартна идея, която няма да срещнете във всеки дом. Хубавото е, че тя е не само нетипичен и готин декор, но и функционална идея, защото така винаги ще имате място за нови книги. Как да реализирате това предложение във вашия дом? Бихме ви препоръчали изработване на план за библиотека от интериорен дизайнер. Голямото предимство на подобен план е, че размерът на отделните рафтове може да отговаря на колекцията ви от книги. Така не само ще направите най-добрия избор за помещението от интериорна гледна точка, но и няма да се сблъсквате с проблеми като задържане на прах между пролуките и неоползотворено пространство.

Декориране с книги - стилни начини да покажете колекцията си 1
Източник: decoist.com

Цветна хармония

Ако колекцията ви от книги е голяма, но и цветна, то може да внесете визуална хармония в пространството, като ги подредите по цветове. Така ще създадете омбре ефект, който ще носи спокойствие, но и вид акцент в помещението. Тази идея е идеална, ако стаята е по-семпло обзаведена и издържана – така колекцията ви ще бъде силно впечатляваща и предизвикваща интереса. Книгите са брилянтен начин да се добави акцент, независимо дали ги координирате цветово или използвате по-естествен метод на организация – те винаги успяват да добавят голямо разнообразие от тонове в пространството.

Декориране с книги - стилни начини да покажете колекцията си 2
Източник: onekindesign.com

Декорирайте с любимите си корици на книги

Много корици на книги са истински произведения на изкуството, не мислите ли? Не знаем за вас, но нас ни се е случвало да си купим книга, само заради красивата корица. Ако и вие имате книги, чиито корици много харесвате, то защо не декорирате дома си с тях, вместо с картини? Така пак ще имате картини у дома, просто по-нестандартни такива. Може да ги изложите на рафтове или на различни секции и мебели у дома. Ако вече сте си направили и кът за четене, то кориците ще бъдат перфектния завършващ елемент. И още нещо – те могат бързо и лесно да се променят, като всеки път ще внасят ново и свежо усещане в пространството, за разлика от галерията на стена, която е фиксирана и по-трудна за промяна.

Декориране с книги - стилни начини да покажете колекцията си 3
Източник: pinterest.com

Обърнете книгите за минималистична визия

Съхраняването на книгите може да бъде предизвикателство, когато става въпрос за минималистично обзаведен дом. Но, разбира се но има някои трикове, които можете да използвате, за да запазите усещането за спретнато и рационално пространство. Най-лесният е да обърнете книгите с кориците на обратно. Така ще се създаде един необичаен и интересен ефект, който ще внесе допълнителна текстура в пространството без да се натрапва неприятно.

Декориране с книги - стилни начини да покажете колекцията си 4
Източник: pinterest.com

Цветен акцент

Когато декорирате с книги, е важно да обмислите как те ще се впишат в пространството – дали желаете да останат по-незабележими или обратното – искате да ги използвате като отделен елемент в интериора. Ако имате богата колекция, то тя със сигурност е разноцветна. Може да изберете една конкретна цветова гама от книги, която да се вписва контрастно в стаята. Създаването на този контраст не просто ще внесе стил, но и ще покаже самите вас като личности. Затова книгите са винаги чудесен начин не само за декор, но и за персонализиране на дома ви така, че да се чувствате максимално себе си и комфортно в него.

Декориране с книги - стилни начини да покажете колекцията си 5
Източник: inhonorofdesign.com

Още подобни теми можете да откриете тук:

Уютен кът за четене у дома

Книги, които трябва да присъстват у дома

Библиотеката у дома. Какво да изберем?

Екипът на Имоти Доверие е винаги на разположение при търсенето на Вашия нов дом. Потърсете ни!

Източник на заглавно изображение: livingetc.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *