Как да спазим обичаите на Гергьовден от уюта на дома си?

Гергьовден е един от любимите празници на българите. А нашият народ чества не само паметта на св. Георги Победоносец, но и Деня на храбростта и българската армия. За нас този ден е наистина специален, свързан с много щастие, празнуване на имени дни, зареждане с позитивна енергия от разцвета на пролетта.

Той също така е обвързан и с множество обичаи. Днес ще Ви представим няколко начина, по които може да спазите обичаите, но в удобството на Вашият дом.

Агне

Всички сме запознати с, обикновено любимият ни обичай, който ни позволява да хапваме вкусна храна. Обичаят повелява да се заколи агне и то да се пече цяло, но в градски условия и в днешно време това е все по-трудно, а понякога и невъзможно за осъществяване, затова можем да спазим традицията като приготвим агнешко, но в значително по-малки количества и във фурната вкъщи

Как да спазим обичаите на Гергьовден от уюта на дома си? 1
източник: pixabay.com

Билки и клонки

Някъде се споменава и традицията сутринта на Гергьовден да се берат билки, както и да се закичат обора и вратата на къщата със зеленина. Това разбира се можем да изпълним, където и да сме и да украсим входната си врата със свежи клонки.

Как да спазим обичаите на Гергьовден от уюта на дома си? 2
източник: unsplash.com

Обреден хляб

Замесването на питка или обреден хляб, също е нещо, което лесно и приятно можем да изпълним от уюта на собствения си дом. Приготвянето на питка е добре позната традиция на християни и българи. Хлябът следва да украсим с образи на овчарска гега, агнета, кошари .

Как да спазим обичаите на Гергьовден от уюта на дома си? 3
източник: pixabay.com

Екипът на Имоти Доверие Ви пожелава приятни празници!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *