Съвети за рециклиране у дома

Рециклирането у дома повече не изисква много усилия и всъщност се превръща не само в лесно и полезно, но и в приятно начинание. За да е лесно, то е необходимо предварително да отделите малко време и да се запознаете с някои основни стъпки, които да Ви ориентират в това как да се справите успешно. Ние сме насреща с няколко съвета за по-успешно рециклиране у дома.

Изградете си система на рециклиране

Както знаем трите основни категории, на които разделяме отпадъците са хартия, стъкло и пластмаса и метал. За да можем лесно да разделяме отпадъците вкъщи на тези три категории, то ще Ви е необходимо пространство, където да можете да поставите три отделни кошчета. Удобството е най-важно, когато искаме нашата система за разделно събиране да бъде успешна. Затова предвиденото пространство е препоръчително да е в близост до кухнята, тъй като именно дейността в нея предполага повече отпадъци. За да може дори децата Ви да ползват въпросната система, то надпишете или нарисувайте три кошчета на колелца. Предлагаме такива, защото те са лесно подвижни и можете да ги преместите по всяко време. Ако не харесвате външния вид на кошчетата, а няма къде да ги скриете, то можете да ги боядисате и декорирате – така лесно ще ги превърнете в част от аксесоарите в дома Ви.

Съвети за рециклиране у дома 1
Източник: unsplash.com

Повече пространство

На никого не му е приятно кошчето за боклук да се пълни бързо и да се налага постоянното му изпразване. За да спестите повече място, то можете да смачквате пластмасовите бутилки, когато е възможно и да сгъвате хартията – прости действия, които обаче ще Ви спестят доста време след това. Ако е възможно, закупете по-големи кошчета за боклук. Ако не, то можете да си направите вертикална система за разделяне на отпадъците на едно от кухненските стени – закачете големи твърди чанти или кутии, където да можете да разпределяте боклука. Бъдете креативни в измислянето на система – със сигурност имате кътчета в дома Ви, които могат да бъдат оползотворени по този начин.

Съвети за рециклиране у дома 2
Източник: unsplash.com

Чистите отпадъци се рециклират по-добре

Това е златно правило, което Ви препоръчваме да не забравяте. Третирането на бутилки, кофички и т.н. е много по-добро, когато те са чисти, без мръсотия и остатъци по себе си. Затова например когато рециклирате бутилки от сок, то би било хубаво да изплакнете веднъж бутилката, за да се изчисти остатъчното количество напитка. Измивайте и почиствайте хранителните отпадъци – така ще предотвратите неприятните миризми както във Вашия дом, така и в центъра за рециклиране. Това не отнема много време, а спестява толкова много усилия и проблеми, ако е направено.

Съвети за рециклиране у дома 3
Източник: unsplash.com

Включете и малчуганите в начинанието

Включвайки и децата Ви в рециклирането, Вие не само улеснявате цялостния процес, но и ги учите на нещо важно и полезно. Няма полза, когато само един от членовете на семейството рециклира отпадъци, а другите не събират разделно. Затова е важно да образовате цялото домакинство и да създадете този навик на ежедневна база. Това е и изключително важно за децата, тъй като ще ги научите да ценят околната среда и да предприемат действия по повод опазването ѝ. Но това не е единственият позитив – по този начин ще изградите в тях чувство за отговорност, ще ги научите на постоянност и последователност и най-важното – ще им покажете как с малки действия могат да постигнат значими и големи неща.

Знайте кой отпадък за кой контейнер е предназначен

Знаем, че звучи логично и подразбиращо се, но все пак е необходимо да го напомним. За да може рециклирането да бъде успешно, то отпадъците трябва да бъдат правилно селектирани. Правете разлика между органични и неорганични отпадъци и се информирайте какво може да бъде рециклирано и какво не. Ако се съмнявате, че хартиен, пластмасов или метален предмет или вещ не стават за обработка, просто ги изхвърлете в общия отпадък. При несигурност, то попитайте организация, която се занимава с рециклиране за съвет или се поинтересувайте в интернет. Важно е да започнете с тези малки стъпки, защото те са силно значими за бъдещето ни.

Съвети за рециклиране у дома 4
Източник: pexels.com

Още по темата прочетете тук:

Рециклиране и повторна употреба у дома – лесно и полезно

5 зелени идеи за по-екосъобразен живот

Преминаването към по-екологичен начин на живота у дома не е никак трудно с правилната нагласа. А ние, от Имоти Доверие, сме винаги насреща да Ви помогнем да откриете най-подходящия за Вас дом. Обадете ни се!  

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *