Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети

Отоплението е от съществено значение за практичността и уюта на един дом. Имайки предвид наближаващите студени месеци, то трябва да се уверим, че то работи оптимално, и ако е необходимо, да направим съответните подобрения. Затова ние сме насреща с базисните стъпки, които трябва да изпълните, за да се уверите, че в дома Ви винаги ще е топло и уютно.

Обърнете внимание на базите

За да може отоплението у дома да бъде използвано оптимално, то е важно базите на Вашия апартамент/ къща да бъдат стабилни и здрави. Какво имаме предвид? Уверете се, че подовата настилката не е отлепена и проверете уплътнението на дограмите и вратите – на пръв поглед прости неща, които смятаме, че със сигурност бихме забелязали, но често в мисли за по-съществени промени в апартамента, на всички ни се случва да забравим да започнем да градим от основата и да проверим нейната надеждност. Помислете за всички места, където може да има отвори, през които да излиза топлия въздух. Ако не го направите, то рискувате високи сметки за отопление, както и неоптимално разходвана енергия за отопление, което е и еконесъобразно.

Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети 1
Източник: unsplash.com

По-дебели завеси и уплътнители за врата

През зимните месеци е препоръчително да заложите на по-плътни завеси. Макар и да звучи странно, завесите влияят върху топлината. Дебелите завеси не позволяват на топлината да се отдава през прозорците, а я запазват вътре в помещението. Препоръчваме Ви да заложите на двойни завеси – по-тънки през деня и по-дебели, които да дръпвате, когато вече е тъмно. Така си осигурявате още една защитна преграда, която да попречи на топлината да излезе от дома Ви. Но все пак не забравяйте да прибирате завесите през светлата част на деня – пуснете слънчевата светлина в дома си. А по повод вратите, то е необходимо да се погрижите за тяхното добро уплътнение. Спомняте ли си когато бабите ни редовно слагаха одеяла по праговете на вратите, за да не ”избяга топлото”? Макар и тогава да ни се е струвало странно, то вече разбираме необходимостта на този метод. Днес можете да намерите много различни уплътнители за врати, които служат като чудесно аксесоарно допълнение в дома Ви. Зад симпатичната декорация всъщност се крие голяма полза.

Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети 2
Източник: pexels.com

Подредбата вкъщи

Независимо с какво се отоплявате у дома -климатици, конвектори или радиатори, подредбата на мебелите оказва сериозно влияние върху работата им. Важно е да не поставяте пред отоплителните уреди мебели, които да пречат на циркулацията на въздуха и движението на топлината. Ако поставите например висок шкаф пред радиатора, то няма защо да се чудите защо помещението не се стопля достатъчно – оптималната работа на радиатора бива възпрепятствана.

Всеки уред у дома може да бъде от полза

Ако се огледате внимателно ще забележите, че всъщност не само уредите, които са специално предназначени за отопление, могат да бъдат от същата полза. Печки, фурни, сушилни машини – всички те отделят остатъчна топлина, която може да бъде използвана. Така например след използване на фурната, оставете я отворена, за да може вече произведената топлина да се разпространи в цялото помещение. Същото важи за всеки друг уред, който отделя топлина – помислете как можете да го използвате оптимално. Това е проста стъпка, но може да бъде значителна за един по-топъл дом.

Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети 3
Източник: unsplash.com

Още по темата можете да прочетете тук:

3 екологични начина зa по-топъл и уютен дом през зимата

Да се стоплим уютно!

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при нужда от съвет или консултация. Екипът ни с радост ще обсъди с Вас Вашите идеи. Не се колебайте и се свържете с нас!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *