Екосъобразен и устойчив дом – мисията възможна

Да правим малки стъпки към един по-зелен начин на живот е лесно, интересно и от изключително важно значение. Малките стъпки на всеки един човек са значителен принос към един по-отговорен начин на живот, а ако всеки повярва и разбере, че действията му са значими и може да доведе до положителна промяна с малките стъпки, то обединени и заедно ще можем да направим една голяма крачка в по-зелена посока. Преди време Ви разказахме как можете рециклирате и употребявате повторно у дома, а сега е време да помислим как да направим самия дом по-устойчив и екосъобразен.

Заложете на екологични бои

Боите за дома са най-често използваният строителен материал, който използваме не само при основен ремонт, но и при освежителни дейности. Но замисляли сте се колко вредни за здравето са традиционните бои? Не само, че вредите на себе си, то боите съдържат много вредни и за околната среда вещества, които допълнително я замърсяват. Затова се замислите дали при следващото пребоядисване не бихте заложили на екологично чисти бои. Така не само правите стъпка в по-зелена посока, но и ще пощадите здравето си. За да Ви улесним в избора на боя, то обръщайте внимание на етикета и дали боята има съдържание на VOC – това са вредните както за здравето Ви, така и а природата вещества, като именно така можете да различите екологичните от традиционните бои.

Екосъобразен и устойчив дом – мисията възможна 1
Източник: pexels.com

Водни филтри

Водните филтри са чудесна възможност да премине към екосъобразен и устойчив начин на живот. Монтиран след водомера, филтърът може да пречиства водата за цялата къща или апартамент. По този начин ще си осигурете максимално добре пречистена вода в домашни условия, което е правилната стъпка не само в здравословна и екологична посока, но по този начин ще удължите живота на електрическите уреди, които използват вода, и ще ги предпазите от задръстване. Това ще се отрази положително и от финансова гледна точка.

Екосъобразен и устойчив дом – мисията възможна 2
Източник: pexels.com

Енергийно ефективно осветление

Базова стъпка към едно по-екологично домакинство е избирането и инвестицията в правилното осветление. Енергоспестяващите крушки са изключително добра алтернатива, която е лесно приложима и много полезна. Макар и да са на пазара от дълго време, то много хора не се замислят колко по-добре е да заложат на тях, отколкото на традиционната крушка, която хаби много енергия, което както вече знаем е не само вредно за околната среда, но и за бюджета ни. Енергоспестяващите крушки не само пестят електроенергия, но и продължителността на живота им е по-голяма, което ги прави по-екосъобразно и бюджетно решение за Вашия дом. Можете също да заложите и на ЛЕД осветление – това е и много стилно решение, което ще освежи интериора и ще внесе повече елегантност в дома Ви.

Екосъобразен и устойчив дом – мисията възможна 3
Източник: pexels.com

Още по темата можете да прочетете тук:

5 зелени идеи за по-екосъобразен живот

Рециклиране и повторна употреба у дома

Почистване на дома с домашни препарати

Ние от Имоти Доверие винаги сме насреща при нужда от консултация или съвет за Вашия дом. Ще се радваме да помогнем и да обсъдим Вашите идеи. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *