Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж?

Приятно ухаещият дом е важен не само за гостоприемството, но и за комфорта на вас и вашето семейство. Всеки иска домът му да ухае добре и да е свеж, но понякога колкото и усилия да полагаме, съществуват някои миризми, които се развиват по естествен път. Но може да приложите някои малки трикове, които да допринесат за по-доброто ухание у дома. Те са лесни начини за освежаване на въздуха. Чудите се кои са те? Представяме ви тези, които ние прилагаме редовно.

Спазвайте графика за почистване

Макар и очевидно правило, понякога често се случва в динамичното ни ежедневие да забравим някоя задача, която е трябвало да свършим у дома – да изхвърлим боклука или пък да измием чиниите, което е напълно нормално. Но макар и да се случва понякога, то е важно да не го превръщаме в навик. Редовното почистване на пространството у дома не само го поддържа в добър вид, но и спомага доброто ухание. Изхвърляйте боклука навреме, почиствайте добре след готвене, проветрявайте всяка сутрин – малки, но много полезни навици, които ще поддържат дома ви свеж и приятно ухаещ.

Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж? 1
Източник: pexels.com

Освежете килимите и мокетите

Мокетите и килимите са част от нещата, които можем да пренебрегнем по време на почистването у дома. Прахосмукачката не е достатъчна – трябва да положите малко повече усилия, тъй като именно тези меки аксесоари могат да задържат неприятни миризми. За да ги премахнете, поръсете целия кили/мокет със сода бикарбонат. Внимателно разтъркайте килима с помощта на четка и оставете содата да подейства от 30 мин до 1-2 часа. След това я изсмучете с прахосмукачка. Задължително почистете предварително филтъра на прахосмукачката или поставете чиста торбичка, за да можете да постигнете по-добро засмукване. Същият метод можете да приложите на матрака и на леглата на домашните любимци. Допълнителен трик – напръскайте с лавандулово масло – така не само ще мирише приятно, но и то подпомага по-добрия сън.

Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж? 2
Източник: pexels.com

Поддържайте тапицерията свежа

Един от основните източници на неприятни миризми може да е точно под носа ви – тапицерията на мебелите. Те задържат всякакви миризми, затова и имат нужда от по-често почистване и повече грижа. Най-лесният начин е редовно да перете калъфките, ако мебелировката има такива или да перете покривалата, които използвате. За самите дивани и големи тапицерии ще имате нужда от професионална помощ. Няколко пъти в годината е препоръчително да намете екип по почистване, който да се погрижи за тапицериите, с които не можете да се справите сами. Това не само ще внесе промяна в аромата на дома ви, но също така ще се предпазите от всякакви бактерии, които могат да се развият и/или задържат в тези повърхности. Трик, който можете да приложите сами, е да използвате прахосмукачка за тези повърхности. Имайте предвид обаче, че четката трябва да е чиста и дезинфекцирана, а филтърът – почистен.

Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж? 3
Източник: unsplash.com

Сварете билки на котлона

Това е един от най-лесните начини да освежите въздуха у дома и да го направите по-ароматен. Кипнете вода на котлона, като предварително добавите в нея резени цитрусови плодове, канела, а може и мента и лавандула. Така не само, че ще си направите ароматен и доста екзотичен на вкус чай, но и ще се насладите на един много вкусен и естествен аромат. Парата разнася сладкото ухание из цялото пространство, като така не само ще го освежите, но и ще го разнообразите, защото ароматите създават и по-уютна атмосфера и внасят нови усещания. Проучете в интернет и намерете тази рецепта за аромат, която най-много ще отива на личността ви и опитайте.

Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж? 4
Източник: unsplash.com

Използвайте аромадифузер или свещи

Няма нищо по-хубаво от тези малки, но и така полезни трикове. Говорили сме си за предимствата на ароматерапията у дома, както и как да използвате дифузера по най-добрия за вас начин. Но дори и да не сте запознати в дълбочина с темата, то е ясно, че ароматите, които дифузерът ще разнесе у дома, ще направят пространството много по-приятно ухаещо, като ще допринесат и за създаването на желаната от вас атмосфера и усещане. Ароматните свещи също са лесен и бърз начин да освежите въздуха в пространството и да внесете желаните от вас ухания. Това са малки, но бързи и лесни трикове, на които можете да залагате винаги.

Как да поддържаме дома ни ароматен и свеж? 5
Източник: pexels.com

Подобни теми можете да откриете тук:

Арома дифузер у дома – ползи и съвети

Как да създадем уютна атмосфера в дома чрез аромати?

Свещите у дома – за и против

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при необходимост от съвет или консултация и ще се радваме да обсъдим с Вас идеите Ви. Очакваме Ви!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *