Как да почистим климатика у дома?

Чистата климатична система е от голямо значение както за правилното и ефективно функциониране на климатика, така и за чистия въздух в помещението, където се намира. Въздухът в помещенията се замърсява с прах, алергени и микроби, което може да доведе до проявата на алергии или да създава дискомфорт на тези от нас с дихателни проблеми. Замърсеният климатик означава и намалена ефективност и по-високи разходи за електроенергия.

Какво ни е нужно за почистване на климатика?

За да почистите климатика ще имате нужда от мека четка или памучна кърпичка за премахване на праха от филтрите. Препарат за почистване на климатик и пръчка с мек връх или специален инструмент за почистване на ребрата на изпарителя също са необходими. Затова ви препоръчваме преди да се заемете с това начинание да посетите магазина и да си набавите нужните препарати и консумативи.

Как да почистим климатика у дома? 1
Източник: freepik.com

Почистване на филтрите на климатика

Уверете се, че сте изключили захранването на климатика и сте отстранили праха от външната част на устройството. Извадете внимателно филтрите от климатика и премахнете наслаганата прах и мръсотия чрез четка или измиване под течаща вода. Не поставяйте филтрите обратно преди да са изсъхнали напълно, защото рискувате да увредите климатика.

Почистване на изпарителя

Отворете предното панелно капаче на климатика и внимателно почистете плочите на изпарителя с четка или специален инструмент. Ако срещнете затруднения или има по-упорити замърсявания на ребрата на изпарителя, прилагането на препарат ще помогне с лесното им премахване.

Как да почистим климатика у дома? 2
Източник: freepik.com

Почистване на дренажната система

Отстранете внимателно и почистете дренажната тавичка от долния дял на климатика. Уверете се, че дренажната тръба не е запушена, за да се предотврати капенето на вода в помещението с климатик. След като сте сигурни, че не е запушена, поставете дренажната тава обратно. Вече можете да пуснете климатика и да се насладите на свеж и чист въздух.

Поддръжка и редовно почистване

Експерти препоръчват почистване на филтрите поне веднъж на два месеца, а при по-честа употреба веднъж месечно. Разглеждайте климатика периодично, за да може да забележите замърсяванията навреме и да ги отстраните.

Ние от Имоти Доверие с радост ще Ви съдействаме при нужда от консултация или съвет! Екипът ни винаги е насреща. Очакваме Ви!

Още сходни теми можете да откриете тук:

Добра идея ли е климатикът вкъщи?

Къде да поставим климатика

Влажността в дома – какво трябва да знаем?

Източник заглавно изображение: homebuilding.co.uk

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *