Съвети при избор на входна врата

С идването на есента отново е време да се замислим за устойчивостта на нашия дом. Входната врата е ключова за един топъл дом, както и първото и последното нещо, което Вашите гости ще видя. Затова и следва да направите впечатление – с хубав дизайн, чистота и външен вид. Но не трябва да забравяме, че входната врата има и по-важни функции – да поддържа дома Ви топъл, а семейството ви в безопасност. Затова когато става въпрос за избор на входна врата, не трябва да пестите усилия и средства, докато не намерите тази, която е правилната за Вашия дом. Когато избирате нова входна врата, следва да вземете няколко неща предвид. Ето и кои са те.

Материал на входната врата

Основните материали, които се използват за направата на входни врати, са дърво, стомана и фибростъкло. Съвременните входни врати често комбинират и трите материала, за да постигнат интересен дизайн и допълнителна защита. Дървото остава класическия избор за входни врати, защото предлага както стилен външен вид, така и добра устойчивост и защита. Дървената врата обаче се нуждае от периодично лакиране или боядисване, за да изглежда винаги добре. Вратите от масивно дърво следва да се проверяват внимателно веднъж годишно за признаци на повреда или значително износване. Стоманата е най-универсалният и рентабилен материал, предлагащ отлична устойчивост на атмосферни влияния и сигурност. Външните врати от фибростъклото също са вече често срещан вариант. Фибростъклото е устойчиво на износване, може да се боядисва или оцветява, предлага се в различни текстури и изисква малко поддръжка.

Съвети при избор на входна врата 1
Източник: designwindows.co.nz

Изолация и енергийна ефективност

Входните врати от стомана и фибростъкло обикновено предлагат по-добра изолация  от студа в сравнение с дървените врати. Но трябва да имате предвид, че по-голямата част от топлинните загуби обикновено се дължат на изтичане на въздух около вратата, а не през самата врата. Когато избирате врата, качеството на конструкцията на рамката е също толкова важно, колкото и самата врата, както и качеството на дизайна, интегриращ вратата и рамката – лайсната трябва да уплътнява правилно и прагът трябва да се заключва гладко с долния край на вратата. Освен правилното функциониране на вратата, може да вземете предвид и енергийно ефективните врати. Те Ви гарантират топъл дом, тъй като предотвратяват преминаване на топлина и студ през облицовката и рамката.

Съвети при избор на входна врата 2
Източник: windowworldct.com

Сигурност

Що се отнася до сигурността, независимо от какъв материал е направена съвременната входна врата, стомана, дърво или фибростъкло, те са относително еднакви по отношение на здравината. Там, където се провалят, е заключващият механизъм. Затова той трябва да е максимално качествен и добре поддържан. Ако изберете входна врата, която включва прозорец или страничен прозорец, бронираното стъкло трябва да има двоен сертификат: устойчив на куршуми и удар.

Съвети при избор на входна врата 3
Източник: thespruce.com

Цвят и дизайн

Естественото лакирано дърво винаги е красиво, но ако искате да направите малко по-голямо изявление, смели цветове като оранжево, червено, синьо и зелено, силно гланцово черно и неръждаема стомана, са популярни през последните години. Когато избирате цвят, трябва да вземете предвид местния климат, както и дизайна на вашия дом. Когато става въпрос за дизайна, то може да заложите на класическа и изчистена визия или пък на нещо по-нетрадиционно, като врата в провинциален стил или ярък цвят. Следва отново да се съобразите с цялостната визия и дизайн на дома Ви.

Съвети при избор на входна врата 4
Източник: thespruce.com

Сходни теми можете да откриете тук:

5 суеверия при преместване в нов дом

5 табелки, които да разпечатате и залепите на улицата, около и във входа

Ние от Имоти Доверие сме винаги насреща при нужда от съвет или консултация. Екипът ни с радост ще обсъди с Вас Вашите идеи. Не се колебайте и се свържете с нас!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *