Системи за стенно отопление – подходяща алтернатива ли са?

Студените месеци вече са тук и предвид сегашните обстоятелства много от нас търсят различни алтернативи за отопление. Вече Ви представихме електрическата камина и нейните предимства, затова и е време да разгледаме друга алтернатива за отопление – системите за стенно отопление. Възможно е някои от Вас вече да са инсталирали такива, но за тези от Вас, които искате да научите повече, ние сме насреща с повече информация по темата.

Системи за стенно отопление – какво представляват?

Системите за стенно отопление, както се подразбира и от името, са вградени в стените. Те използват мрежа от проводници или тръби за нагряване на стенните панели, които след това излъчват топлина в помещенията. Може да се монтират под конвенционални вертикални стени, скосени тавани, както и стени с по-сложен характер. В резултат на това температурата в жилището става равномерна и оптимална, тъй като въздухът се нагрява равномерно и помещението успява да се затопли по един много приятен начин. Други системи за стенно отопление са на водна основа, като използват мрежа от тръби, съдържащи и нагряващи вода. През лятото същата тази система може да се използва и за охлаждане на апартамента, като стенните системи се превръщат в една добра алтернатива както за отопление, така и за охлаждане.

Равномерно отопление

Едно от главните предимства на системите за стенното отопление е, че те осигуряват равномерно нагряване на въздуха в помещението. Това, разбира се, е благодарение на техния дизайн и на това, че успяват да обхванат голяма площ, от която да се излъчва топлината. В резултат на това помещенията успяват да се загреят по един много приятен начин, който със сигурност ще оцените през зимните месеци. Единствено трябва да имате предвид, че помещенията, в чиито стени се разполага системата, ще бъдат по-топли в сравнение със стаите, в чиито стени няма вградена система за отопление. Но това лесно може да бъде избегнато чрез поставяне на изолация. Често домовете, които използват стенно отопление, биват и изолирани, за да се гарантира, че топлината ще се задържи в пространството.

Системи за стенно отопление - подходяща алтернатива ли са? 1
Източник: pexels.com

Висока енергийна ефективност

Системите за стенно отопление са известни с това, че успяват да предложат бързо затопляне на дома, което същевременно е и енергийноефективно. Тъй като системата, вградени в стените, нагрява директно стенните панели след това самата стая, то самия дизайн предполага минимални загуби на топлина. Особено ако сте поставили и изолация, това допълнително ще запази дома Ви топъл за дълго време. Подобрената ефективност и задържането на топлината резултират и в по-ниски сметки за отопление, което винаги е допълнителен позитив за всяко домакинство. Но не бива да пропуснем да споменем – системите за стенно отопление работят най-оптимално и ефективно в по-малки домове. Затова Ви съветваме преди да решите да инсталирате такава система за отопление да се консултирате със специалисти.

Кажете довиждане на праха и на сухия въздух

Ако се отоплявате на климатик, то най-вероятно вече сте изморени от нужното редовно почистване на праха и от сухия въздух. Помещенията, които се затоплят чрез вид вентилация на въздуха, често се сблъскват с тези проблеми. Ако изберете да се отоплявате чрез система за стенно отопление, със сигурност няма да изпитвате неразположение поради сух въздух, тъй като не съществува предпоставка той да се изсуши. Също така няма система, която да циркулира въздуха и да носи повече прах, така че ще можете да си отдъхнете от ежедневно почистване. Този вариант също е подходящ за хора с алергии.

Системи за стенно отопление - подходяща алтернатива ли са? 2
Източник: pexels.com

Охлаждане през лятото

Освен, че може да се отоплявате чрез системите за стенно отопление, те също така са подходящи и за охлаждане на дома Ви. През лятото през тръбите ще циркулира вода с температура около 16 – 20 градуса, като така ще се поддържа оптимална и комфортна температура в помещенията. По този начин стенното охлаждане спестява до 30% от разходите за енергия в сравнение със стандартните климатични системи. Затова и отново се явява като чудесна алтернатива не само за през зимата, но и през лятото.

Сходни теми можете да откриете тук:

Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети

Топъл и екологичен дом – лесни стъпки

За още съвети или нужда от консултация, ние от Имоти Доверие сме винаги насреща! Обадете ни се още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *