Тенденции за градината 2023

Съвременните градини стават все по-важни пространства за отдих и релаксация. Не само това, но те имат съществено значение за подобряване на екологичната част и качеството на живот в градските среди. През 2023 година тенденциите за градината у дома ни обещават натурални, естествени пространства, които се доближават до природата и ни помагат да се отпуснем в уюта на домашното пространство след натовареното ни ежедневие. Ако сте запалени градинари и обичате да разнообразявате любимото ви зелено пространство, ето и най-популярните идеи за тази година.

Еко стил

Еко стилът в градината е подход, който се фокусира върху екологичната отговорност и хармоничното взаимодействие с природата. Това е един от най-популярните и търсени стилове за градински дизайн, който вдъхновява собствениците на градини да създават пространство, което е не само красиво, но и съответства на екологичните принципи за запазване на природата и биоразнообразието. Еко стилът предпочита използването на местни растения, които са адаптирани към климатичните условия на региона, като например бор, лавър, мъхове и други. Заложете на материали като дърво и камък, за да добавите към лекото и натурално усещане на пространството.

Тенденции за градината 2023 1
Източник: martinco.com

Средиземноморски стил

Средиземноморският стил в градината представлява уникална смесица от красота, уют и естественост. Напомня ни на белите градове в Гърция и приказните италиански дворове. Този стил е изключително подходящ за създаване на релаксиращи и вдъхновяващи градински оазиси, които придават усещане за лятна почивка през цялата година. При избора на растения за предпочитане са планински борове, цитрусови дървета, билки като розмарин, мента и градински чай. Сега е времето да започнете да отглеждате домашни билки, които да можете да използвате в кухнята. За да придадете още средиземноморски чар на градината, можете да използвате елементи като плочки, мозайки, фонтани или фигурки с животни, като така допринасяте за уюта в градината.

Тенденции за градината 2023 2
Източник: idealhome.co.uk

Японски стил

Японският стил в градината, известен като „японски сад“, е изключително естетичен и спокоен стил, който има корени в японската култура и философия. Този стил подчертава хармонията между човека и природата и се фокусира върху създаването на уникални и балансирани пространства за отдих. Японските градини са известни със своя минималистичен дизайн, където се използват малко елементи, но внимателно подбрани, за да се постигне съвършена хармония. Простите линии и изчистените форми предоставят усещане за спокойствие и релаксация. В японските градини най-често се използват естествени елементи като вода, камъни, дървета и пясък. Характерните за тях пясъчни градини, известни като „каресансуй“, са често срещани и представляват стилове на реки и планини.

Тенденции за градината 2023 3
Източник: southwestboulder.com

Японският стил в градината предлага уникално изживяване на хармония и спокойствие, което прави този дизайн една от най-предпочитаните опции за хората, търсещи убежище и вдъхновение в градината си. За още интересни тенденции за дома можете да следите блога ни. А ако сте готови за промяна и търсите ново жилище или имате нужда от консултация – ние от Имоти Доверие ще ви съдействаме с радост! Свържете се с нас още днес!

Още подобни теми може да намерите тук:

Градината като място за игра – сбъдната детска мечта

Как да превърнем двора в място за отдих?

Заглавно изображение: gardeningetc.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *