Видове бойлери – предимства и недостатъци

Представете си това – разгара на зимата е и току-що сте приключили с изгребването на алеята и колата, и то след цял час хвърляне на сняг. В този момент нищо не звучи по-добре от един топъл душ! А кой осигурява горещата вода? Бойлерът, разбира се. Именно той е един от задължителните елементи за всяко домакинство. И знаете, че той често трябва да бъде проверяван. А ако ви предстои да го подменяте, то ние сме насреща, за да ви запознаем с различните видове бойлери, техните предимства и недостатъци.

Бойлер с вътрешно тяло

Това са още така наречените конвенционални бойлери, като те са най-популярния избор. Разполагат с голям изолиран резервоар, където водата се съхранява и затопля. Предимствата на този тип бойлери е, че те са ефективни за всякакъв климат – не изискват специфични условия за оптимална работа, като предлагат сигурност и стабилност на работата, с условието за подходяща поддръжка. Също така тези бойлери изискват по-ниски разходи за монтаж. Те са лесни за инсталиране, стига домът ви да няма нужда от водопроводни, газови и електрически конфигурации. Но и той има известни минуси. Тези бойлери задържат постоянно топла вода, затова и непрестанно използват енергия за поддържане на температурата. Също така са уязвими към щети от вода – ако не ги поддържате както подобава, то може да се сблъскате с проблеми като ръжда и корозия, които да попречат на оптималната му работа.

Бойлер без вътрешно тяло

Бойлерите без резервоар са един по-нетрадиционен избор, който напоследък набира доста популярност. Тези бойлери могат да нагряват водата мигновено с помощта на силно нагрети серпентини. Фактът, че не поддържа водата нагрята през цялото време, а я стопля само тогава, когато е необходимо, прави бойлерът без вътрешно тяло енергийно ефективен. Това води и до по-ниски месечни разходи за топла вода, което винаги е допълнителен плюс. Именно и поради тези серпентини, то на момента имате топла вода – вече няма да чакате водата да се стопли, за да си вземете душ. А нека и не пренебрегваме по-компактния размер, който е много по-приспособим към малки бани. Имайте предвид обаче, че монтажът на бойлера, както и самият той са по-скъпи и са подходящи предимно за по-малки семейства, тъй като снабдяването с топла вода е по-ограничено поради малкия размер.

Термопомпени бойлери

Термопомпените бойлери, известни още като хибридни, са проектирани да работят без директно генериране на топлина. Те работят на принципа на пренасяне на нископотенциалната топлинна енергия от околната среда, като повишават нейното ниво и загряват водата. Затова и се явяват изключително добра екосъобразна алтернатива на конвенционалните бойлери. Тези бойлери използват около 60% по-малко енергия от конвенционалния бойлер. Макар и самият бойлер да е скъпа инвестиция, тя се изплаща многократно по време на използване. Негативите, на които обаче трябва да обърнете внимание, са изискванията за пространство и температура, както и посредствената продължителност на живота. Тези бойлери изискват доста голямо пространство – около 2 м, както и определена температура за оптимална работа – между 5 и 33 градуса по Целзий. Освен това средната продължителност на живот на бойлера е до 10 години, като така този бойлер се явява неудачен избор за някои домакинства, предвид първоначалната изисквана инвестиция.

Кондензен бойлер

Макар и подобен но конвенционалния бойлер, кондензният бойлер, начирачан още котел, е чудесен избор, ако жилището ви е газифицирано. В такъв случай, можете да намалите разходите си за енергия до 30%, като това се отразява положително и върху сметките ви. Също така те са силно ефективни, тъй като затоплят водата толкова бързо, колкото бойлерите без резервоар. Макар и добра алтернатива на конвенционалните бойлери, котелът е много по-скъп за закупуване в сравнение с тях. Макар и поддръжката му да не е толкова скъпа, това невинаги означава, че ще компенсира разликата. Нещо друго, което трябва да вземете предвид е размерът на кондензния бойлер. Условието да използвате котела като бойлер е обемът му да е не по-малко от 200 литра, което означава, че ще заема значително пространство.

Сходни теми можете да откриете тук:

Оптимизиране на отоплението у дома – полезни съвети

Топъл и екологичен дом – лесни стъпки

Ние от Имоти Доверие Ви пожелаваме уют и спокойствие в домовете Ви! Ако имате нужда от съвет или консултация, ще се радваме да Ви помогнем. Обадете ни се още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *