Килим за всяко помещение – съвети и идеи

Килимите продължават да бъдат ключов декоративен елемент, когато става въпрос за обзавеждане у дома. Макар и първоначално да се възприемат с друга функция, а именно да изолират студения под, напоследък се гледа на тях повече като на елегантен допълнение към интериора. А какво по-хубаво от практичност и стил, комбинирани в едно? Но някои от нас продължават да избягват килимите, защото не са сигурни как да ги изберат и съчетаят. Затова ние от Имоти Доверие сме насреща с няколко съвета, които се надяваме, че ще ви бъдат полезни.

Килим, постелка или пътека?

Макар на практика килимът, постелката и пътеката да представляват едно и също нещо, съществената разлика е във формата и размера, което прави стилизирането им у дома различно. Постелките и пътеките подчертават интериорно обособени малки зони. Например постелка може да използвате във фоайето или пък под масата за кафе и креслото, за да обособите тази зона като отделна от всекидневната. По този начин може да създавате различни кътчета в една стая, които да имат различни предназначения. Килимът е подходящ за обособяването на големи пространства – всекидневната и спалнята. Може да се заложи на концепция “от стена до стена” или пак на по-малки модели. Важно е да не се представяте остарелият елемент от обзавеждането, който натоварва пространството и ангажира с поддръжката си. Съвременните килими, подбрани и стилизирани правилно, ще донесат не само комфорт и уют у дома, но и стил и изисканост.

Килим за всяко помещение – съвети и идеи 1
Източник: freepik.com

Изберете правилния размер

Ключът към изборът на килим е неговият размер. Твърде малките килими могат да изглеждат неестествено в големи помещения, а с много големите килими рискувате да натоварите помещението. Затова ключът е в концепцията килимът да бъде с размер, който дефинира диаметъра на пространството, в което се използва. Ако искате да заложите на килим в трапезарията, то размерът му трябва да покрива пространството под столовете, когато те са издърпани назад. В спалнята килимът трябва да заема пространството под леглото и малко извън него. В случай, че спалнята е по-малка, изберете дълга и тясна постелка пред леглото за акцент. А когато става въпрос за хола, то отново следвайте същото правило. Килимът трябва да обгражда пространството и да го отличи визуално.

Килим за всяко помещение – съвети и идеи 2
Източник: unsplash.com

Не пренебрегвайте коридора

Коридорът е мястото, което често се чудим как да декорираме и да направим по-уютно и стилно. Е, пътеката в коридора е търсеното решение! Ако коридорът ви е по-тесен и дълъг, една пътека с различна текстура и цвят ще бъде страхотен акцент. Ако входът у дома е по-широк, то една малка топла постелка ще е идеалното решение. Препоръчваме ви материята да е издръжлива и непретенциозна, както и да заложите на цвят, който не се замърсява лесно. Така ще избегнете главоболията с честото почистване.

Смесване и съчетаване

Кой казва, че трябва да се придържате само към един килим? Често забелязвана тенденция е наслагването: комбинирането на няколко килима. Можете да изберете едни и същи модели, но можете  да експериментирате с различни дизайни. В този случай изберете едни и същи цветови тонове, за да запазите баланса.

Килим за всяко помещение – съвети и идеи 3
Източник: unsplash.com

Сходни теми можете да откриете тук:

Как да предпазим килимите от избеляване?

Избор на цветова палитра у дома – правила и съвети

Ако имате нужда от съвет за закупуване или продаване на дом, екипът на Имоти Доверие е винаги насреща за Вас! Свържете се с нас още сега!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *